суботу, 14 жовтня 2017 р.

14 ЖОВТНЯ ПРАВОСЛАВНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ СВЯТО ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

1
14 жовтня православний світ відзначає одне з дванадцяти найбільших церковних свят року - Покрову Пресвятої Богородиці. Це одне з найбільших християнських свят. Свято Покрови встановлено на честь явлення Пресвятої Богородиці в 910 році у константинопольському Влахернському храмі.



Здавна українці вважають Пресвяту Богородицю своєю заступницею і берегинею. У найтяжчі хвилини звертаються саме до неї і просять як рідну матінку взяти під свій покров, бути провідницею у хвилини поневірянь і порадницею на життєвій дорозі.

З дня Покрови починалися весілля, а дівчата цього дня ходили до церкви молитися про швидке заміжжя. За народною прикметою, чим більше снігу випаде на Покрову, тим більше весіль можна буде чекати в майбутньому році.

Історія свідчить, що в 910 році під час вторгнення сарацинів у межі Візантійської імперії, св. Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній, перебуваючи в 1-й день жовтня (14 жовтня за новим стилем) у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богородиці, під час всенощного недільного співу бачили в повітрі явлення Пресвятої Діви Богородиці. Вона зняла зі своєї голови покрову і накрила нею тих, хто молився у храмі, захищаючи людей від ворогів видимих і невидимих.

Явлення спершу прославили віряни церкви, а потім жителі всього Константинополя. Жителі міста, почувши про це диво, почали сподіватися, що Бог за молитвами Заступниці позбавить їх від нашестя сарацинів. Незабаром після явлення Пресвятої Богородиці їх вигнали з Константинополя. У Влахернській церкві збереглася пам'ять про дивне явлення Богоматері, але грецька церква це свято не відзначає.

Покрова Пресвятої Богородиці вважається символом захисту, заступництва і втіхи, молитви про спасіння світу від бід і страждань. Цього дня віруючі просять у Цариці Небесної захисту та допомоги.

Пресвята Богородиця вважається покровителькою українського козацтва. Тому саме цього дня козаки теж відзначають своє свято. У нашій книгозбірня до уваги користувачів оформлено виставку «Усі ми під твоїм Покровом,Козацька слава і основа».

Немає коментарів:

Дописати коментар